werk en handicap

Spierziektes & werk

Een spierziekte vermindert de kracht in armen en benen. Ook vermindert een spierziekte de algemene conditie. Het werktempo moet hierop aangepast worden, evenals de volgorde van de taken en de combinatie van taken. Goede afstemming hierover en een duidelijke tijdsindeling zijn daarom van belang. Voor iemand met een spierziekte zijn zelfstandigheid en zelfredzaamheid uitermate belangrijk. Overbelasting en energietekort komen in deze groep vaak voor. 

Mensen met een spierziekte zitten in een (elektrische) rolstoel. Drempels, draaideuren of slechte bereikbaarheid kunnen obstakels zijn. Trappenlopen is voor deze mensen lastig en zij hebben vaak een aangepast toilet nodig.  

Om vermoeidheid te voorkomen, moet een iemand met een spierziekte een paar keer per dag in een andere houding zitten of liggen. Hiervoor bestaan verschillende oplossingen, zoals een starolstoel of een rustkamer met een bed. Lang in een erg warme of juist koude omgeving zitten kan een probleem zijn. De temperatuurhuishouding is vaak verstoord. 

Een spierziekte heeft ook gevolgen voor de communicatie. Sommige spierziektes tasten de spieren aan die bij het spreken gebruikt worden. Hard spreken in lawaaiige ruimtes is dan lastig. Schrijven is soms een probleem vanwege de beperkte handfunctie. Een aangepaste pen, computer of muis kan dan uitkomst bieden.

Bron: Werkenmeteenbeperking.nl

 

 

 

buitenland

Eindelijk een mooie, activerende site voor werkgevers. Stuur een e-card of bekijk de 'Field Guide'! Thinkbeyondthelabel