werk en handicap

dyslexie

Dyslexie of woordblindheid verstoort het vermogen om snel en accuraat te lezen en spellen. Dit leidt tot een hardnekkig probleem met het leren lezen en toepassen van de spelling op woordniveau. Dyslexie betekent dat lezen en schrijven niet vanzelf gaat. Dat komt niet door een gebrek aan intelligentie of te weinig onderwijs. Dyslexie komt bij 5 tot 10% van de bevolking voor.

Gevolgen voor werk

Bij dyslexie ligt het gemiddelde leestempo lager. In de schriftelijke communicatie is het daarom belangrijk korte zinnen, een duidelijk lettertype en eenvoudige woorden te gebruiken. Als iemand de tijd en ruimte krijgt om te lezen, heeft dit een positieve werking op de productiviteit en werksfeer.

Een persoon met dylexie schrijft meestal wat langzamer en maakt meer spelfouten dan gemiddeld. Aantekeningen maken of notuleren is voor iemand met dyslexie een moeilijke taak. Mogelijke schrijfhulpmiddelen zijn een memorecorder of een ReadingPen. Dit laatste is een speciaal ontwikkelde pen voor mensen met dyslexie. Deze pen kan spellen, spreken, verklaren en vertalen.

 Meer informatie

buitenland

Eindelijk een mooie, activerende site voor werkgevers. Stuur een e-card of bekijk de 'Field Guide'! Thinkbeyondthelabel