werk en handicap

reuma

Kenmerken van reuma zijn ontstekingen, stijfheid, pijn en vermoeidheid. Nu zijn de meeste vormen van reuma niet te genezen, maar meestal wel te behandelen met medicatie of therapieën.

Jeugdreuma is een verzamelnaam voor chronische gewrichtsontstekingen bij kinderen. Bij jeugdreuma vechten de afweercellen naast hun normale werking ook tegen het eigen lichaam. Daardoor komen ontstekingsverschijnselen op. Jeugdreuma kent periodes van veel en dan weer weinig klachten en het verloopt vaak grillig. 

Cijfers reuma

In Nederland hebben ongeveer 2,3 miljoen mensen een of meer vormen van reuma. Iedereen kan reuma krijgen: mannen en vrouwen, jong en oud. Maar reuma komt over het algemeen meer voor bij vrouwen dan bij mannen en openbaart zich vaker op oudere leeftijd. In Nederland hebben tussen de tweeduizend en drieduizend kinderen jeugdreuma.

Gevolgen voor werk

Hoge werkdruk, stress en piekbelasting hebben een negatieve invloed op reumapatiënten. Ze moeten dit zoveel mogelijk vermijden. Een regelmatig werkpatroon, realistische en tijdige planning van activiteiten, geduld en begrip van de werkomgeving zijn belangrijk om het werk goed te kunnen uitvoeren. Reumapatiënten zijn bovendien vaak gevoelig voor kou, tocht en vocht. Zij moeten daarom werken in een klimaat met constante temperatuur, luchtvochtigheid en zonder tocht. 
» lees meer

Meer informatie

 

 Documenten en downloads

 

 

 

buitenland

Eindelijk een mooie, activerende site voor werkgevers. Stuur een e-card of bekijk de 'Field Guide'! Thinkbeyondthelabel