werk en handicap

hiv/aids

Hiv is de afkorting van humaan immunodeficiëntie virus. Humaan betekent: menselijk. Immunodeficiëntie betekent: het afweer- ofwel immuunsysteem wordt aangetast.

Hiv is een virus dat de afweer bij mensen verzwakt. Als de afweer niet meer voldoende is om ziektes te weren is er sprak van aids. » lees meer

Gevolgen voor werk

De diagnose hiv of aids zorgt bij veel mensen voor een flinke psychische klap. Niet zelden krijgen patiënten na de diagnose dan ook ernstige psychische klachten. Veel mensen met hiv of aids zijn depressief of somber. Soms hebben zij last van verwerkingsproblemen, depressie, angsten of relatieproblemen. 

De levensverwachting van mensen met hiv is door de huidige medicatie sterk toegenomen. Dit betekent dat mensen die seropositief zijn liefst een zo normaal mogelijk leven willen leiden en ook aan het werk willen (blijven). Maar dat blijkt niet zo vanzelfsprekend. Taboe, vooroordelen, onjuiste of onvolledige informatie over besmettingsrisico en toekomstperspectieven kunnen leiden tot angst, onzekerheid, onbegrip en afwijzing van mensen met hiv. In de meeste werksituaties bestaat geen risico op overdracht van hiv. Correcte toepassing van universele hygiëne- en preventiemaatregelen kan het mogelijke besmettingsrisico nog verkleinen.

Bron: Gezondheidssite voor Vlaanderen

Meer informatie

buitenland

Eindelijk een mooie, activerende site voor werkgevers. Stuur een e-card of bekijk de 'Field Guide'! Thinkbeyondthelabel