werk en handicap

Wat is COPD?

De Engelse afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases (chronische obstructieve longaandoeningen). Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd door een ontsteking en bij een ernstige vorm zijn de longen beschadigd. COPD, chronische bronchitis en longemfyseem, is een aandoening van de longen en luchtwegen. Dat hindert bij het ademhalen. Roken is vaak de belangrijkste oorzaak van deze beschadiging. Chronische bronchitis komt alleen voor bij volwassenen. Wanneer kinderen 'bronchitis' hebben, komt dat meestal door een virusinfectie.

In Nederland heeft 2% van alle mensen COPD. De ziekte komt vooral veel voor bij ouderen, namelijk 17% van de mensen boven de 80 jaar heeft COPD. In Nederland komen er, net als in de rest van de wereld, steeds meer mensen met COPD bij.

Astma en COPD

Astma, longemfyseem en chronische bronchitis hadden de verzamelnaam CARA. Het gaat om ontstekingen van de luchtwegen. Maar de ontsteking bij astma heeft een andere oorzaak. Ook de behandeling is anders. Vandaar dat er nu een onderscheid is tussen astma en COPD, de nieuwe naam voor chronische bronchitis en longemfyseem.

Astma is een nog ongeneeslijke chronische ontsteking van de luchtwegen. Mensen met astma kunnen soms moeilijk ademhalen: zij worden kortademig, ademen 'piepend' of moeten hoesten. Dit komt doordat hun luchtwegen snel geprikkeld raken door allerlei stoffen.

Veel mensen met astma zijn allergisch. De aanleg voor astma en allergieën is erfelijk. De een krijgt bijvoorbeeld problemen door huisstofmijt, de ander kan niet tegen huisdieren of pollen. Vaak ontstaan er klachten door niet-allergische prikkels zoals sigarettenrook, parfum en mist.

Ongeveer 430.000 mensen in Nederland hebben van de huisarts de diagnose astma gekregen. Van de Nederlandse mannen heeft 2,5% astma, van de vrouwen is dit 2,8%. Dit komt overeen met ongeveer 198.000 mannen en 229.000 vrouwen. Bij volwassenen komt astma vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij kinderen is dit juist omgekeerd. Meer dan 10% van de bevolking heeft wel eens last van astmaklachten, zoals kortademigheid of een piepende ademhaling.

Bron: Astmafonds

buitenland

Eindelijk een mooie, activerende site voor werkgevers. Stuur een e-card of bekijk de 'Field Guide'! Thinkbeyondthelabel