CrossOvernieuws

'Verschil bijstand en Wajong niet sociaal'

Voormalig Paralympisch tafeltennisser Nico Blok kent de Wajong van twee kanten: hij zit er zelf in en studeerde er op af. Blok vindt de ‘beschermde’ positie van Wajongers onrechtvaardig jegens bijstandsgerechtigden.

Wajonger Nico Blok (32) heeft weinig op met Wajongers die vinden dat ze alleen vanwege hun handicap recht hebben op een uitkering.

Nico Blok is geboren met een onbekende spierziekte. Doktoren stelden dat hij nooit zou kunnen lopen. Zijn ouders trokken hun eigen plan, gingen met hem oefenen en op zijn derde kon hij lopen. In 2008 won hij als tafeltennisser brons op de Paralympische Spelen.

In datzelfde jaar studeerde Nico als econoom af op de Wajong. Hij adviseert onder andere om Wajongers opnieuw te beoordelen. Wie arbeidsgeschikt wordt verklaard, krijgt een iets lagere uitkering. Zes jaar later stelt het kabinet min of meer hetzelfde voor. Wie arbeidsgeschikt wordt verklaard blijft weliswaar in de Wajong, maar de uitkering gaat naar hetzelfde niveau als iemand in de bijstand krijgt:  70% van het minimumloon.

Hoezo strafkorting?

Terecht, vindt Nico. “Sommige partijen noemen dat een strafkorting, maar een oudere schoonmaker die zijn baan kwijtraakt en na een paar maanden WW in de bijstand belandt, krijgt toch ook geen hogere uitkering? Terwijl ouderen ook minder kansen hebben op de arbeidsmarkt. Waarom zou een arbeidsgeschikte Wajonger dan wèl recht hebben op een hogere uitkering?”

En zo draagt hij meer voorbeelden aan. “Iemand van 22 jaar die tijdens zijn studie een handicap oploopt, komt in de Wajong, terwijl een kansarmere schoolverlater van dezelfde leeftijd in de bijstand belandt. We geven het geld dus niet aan iemand die dat het meeste nodig heeft, maar aan iemand die toevallig op het ‘juiste’ moment zijn handicap opdeed.

Ik noem dat hokjesdenken. Ook 30% van de bijstandsgerechtigden heeft een handicap. Zij krijgen echter nauwelijks media-aandacht, zijn kansloos voor ‘Wajong-vacatures’ en krijgen een lagere uitkering. Sommige mensen noemen dit onderscheid in behandeling tussen Wajongers en deze bijstandsgerechtigden heel sociaal, maar ik kan hier niets sociaals aan ontdekken.”

Beeldvorming moet beter

Maar het gaat Nico vooral om de beeldvorming. Die moet ècht veranderen. “In de oude Wajongregeling, die van 1998 tot 2010 duurde, was 98% van de Wajongers volledig arbeidsongeschikt. In de nieuwe Wajongregeling vanaf 2010 wordt meer gekeken naar wat mensen wèl kunnen; van deze ‘nieuwe’ Wajongers is maar 13% volledig arbeidsongeschikt.”

Lees het hele artikel op: MUGweb

buitenland

Eindelijk een mooie, activerende site voor werkgevers. Stuur een e-card of bekijk de 'Field Guide'! Thinkbeyondthelabel