CrossOvernieuws

Fries project is 'ympuls foar arbeidsmerk'

“Ik ben erg blij met deze kans. Het geeft veel jongeren net dat steuntje in de rug die ze nodig hebben. Het is lastig om nu een baan te vinden, want overal wordt werkervaring gevraagd. Dus voor mij was dit echt een openbaring,” vertelt Eelkje Idsardi trainee bij Netwerk Noordoost Fryslân.

Eelkje is één van de 150 trainees (er was op 190 gedoeld) die gestart zijn bij hun werkgevers. De provinciale subsidieregeling ‘Talint foar Fryslân’ lijkt zo bij de start al een succes.  Op dit moment zijn er Waarvan 88 op mbo-niveau, 49 op hbo-niveau en 13 op wo-niveau. Provincie Fryslân geeft hiermee een positieve impuls aan de kansen voor jonge ‘talinten’ op de Fryske arbeidsmarkt. 

Ongeveer 110 ‘talinten’  maakten kennis met elkaar tijdens de officiële kick-off in juni. De bijeenkomst stond in het teken van kennismaken en netwerken. De trainees volgden een workshop. Elke trainee wordt gedurende het traject begeleid door een jobcoach. Daarnaast kregen de ‘talinten’ een rondleiding door het provinciehuis.

Goede ympuls foar de Fryske arbeidsmerk

Gedeputeerde Johannes Kramer:’ We hawwe jonge talinten en Fryske wurkjouwers by inoar brocht, wat in goede ympuls jout oan de Fryske arbeidsmerk en de Fryske ekonomy. Talint foar Fryslân sjoch ik as in echte win-win situaasje. De ofstudearre jongerein hoecht net fuort te lûken nei de Ranestêd om wurkûnderfining op te dwaan. En bedriuwen kinne yn dizze drege tiden wol ekstra mânkreft brûke. Dêrneist is in frisse blik yn it bedriuw altyd goed.’

Tweede ronde?

Hetty Janssen (PvdA-Statenlid) kondigde tijdens de kick-off aan dat zij, gezien het succes van de eerste ronde, volgende week in de vergadering van Provinciale Staten een motie gaat indienen om een tweede ronde open te stellen voor trainees.

25.000 subsidie per trainee

Met Talint foar Fryslân investeert de provincie in de arbeidsmarktkansen voor pas-afgestudeerden. De provincie subsidieert de volledige loonkosten van de trainee, op basis van 32 uur.  Dat komt neer op ongeveer € 25.000 per trainee. Talint foar Fryslân maakt onderdeel uit van het investeringsprogramma Wurkje foar Fryslân.

Bekijk ook het filmpje voor een impressie van de kick-off van Talint foar Fryslân >

Bron: De Werkmarkt

buitenland

Eindelijk een mooie, activerende site voor werkgevers. Stuur een e-card of bekijk de 'Field Guide'! Thinkbeyondthelabel