CrossOvernieuws

Kieskeurig: studiekeuzetest voor jongeren met autisme

Studeren met autisme, dat is niet altijd even makkelijk. Het kiezen van de juiste studie is daarom extra belangrijk. Maar hier gaat het bij autistische jongeren vaak mis.

Veel studenten met autisme maken hun studie niet af omdat ze het niet volhouden, de studie niet leuk vinden of omdat ze te veel eigen verantwoordelijkheid krijgen. De Hanzehogeschool Groningen heeft daarom zelf een studiekeuzetest ontwikkeld, speciaal voor autistische jongeren.

Kieskeurig

De studiekeuzetest heet 'Kieskeurig'. Autistische scholieren volgen het programma in het laatste jaar van de middelbare school. Aan het einde kiezen ze voor een opleiding die het beste bij hen past. "Via Kieskeurig kiezen scholieren zélf wat ze willen studeren. De keuze wordt dus niet gemaakt door simpelweg maar wat kruisjes aan te vinken", zegt onderzoeker Lies Korevaar, die Kieskeurig ontwikkelde.

Eindhoven

Het idee om een studiekeuzetest te ontwikkelen is niet helemaal nieuw: Spectrum, een centrum voor zorg en onderwijs uit Eindhoven ontwikkelde al eerder zo'n soort test. "Het verschil tussen de test uit Eindhoven en die van ons is dat de studenten bij ons meer een cursus krijgen in plaats van een test, en dat het bij ons wat groter is opgezet. Ook werken wij meer in groepsverband, in Eindhoven is de begeleiding meer individueel. Maar beide initiatieven zijn goed hoor", aldus Korevaar.

In Eindhoven zijn ze al een stuk langer bezig met het begeleiden van autistische studenten: "We hebben een speciale decaan die autistische studenten helpt met studeren. De studenten hebben vooral moeite met plannen, zelfsturing en het ontbreken van structuur", zegt een woordvoerder van de Fontys Hogeschool Eindhoven. Ook is de hogeschool in het bezit van een speciaal centrum voor autistische studenten.

Het is niet vreemd dat Eindhoven zo'n speciaal centrum heeft. In Eindhoven wonen namelijk meer autistische jongeren dan in anderen steden, zo blijkt uit onderzoek van het Autism Research Centre. Dat komt waarschijnlijk doordat ouders met technische banen (en die zijn er veel in Eindhoven) meer kans lopen om een kind te krijgen met autisme, dan ouders zonder technische achtergrond, zo zegt het onderzoek.

Bron: NOS

buitenland

Eindelijk een mooie, activerende site voor werkgevers. Stuur een e-card of bekijk de 'Field Guide'! Thinkbeyondthelabel