CrossOvernieuws

Geef gemeenten de ruimte voor succesvolle decentralisaties

De decentralisaties Wmo/AWBZ, Jeugdzorg en Werken/sociale werkvoorziening raken elkaar waar het uiteindelijk om gaat: in de gemeenten en bij de burgers.

Beleidsvrijheid en ruimte om de voorbereidingen te continueren: dat is wat gemeenten nodig hebben voor een werkelijke transformatie van het sociale domein.

Dit is de strekking van de motie 'Decentralisatie AWBZ-taken' zoals die tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VNG is aangenomen (op woensdag 6 juni tijdens het VNG-Jaarcongres).

Eén grote decentralisatie
De decentralisatie van Wmo/AWBZ, Jeugdzorg en Werken/sociale werkvoorziening is één geheel, stelt de motie. 'Feitelijk is er sprake van één grote decentralisatie in het sociale domein naar gemeenten'.

Wil er sprake zijn van één transitie op het gehele sociale domein, vanuit één samenhangende visie, dan moeten gemeenten de ruimte krijgen om deze visie succesvol uit te kunnen voeren, onder realistische randvoorwaarden.

Meer informatie
De motie was ingediend door de gemeenten Zaanstad, Gouda, Dongeradeel, Arnhem, Huizen, Zwolle, Middelburg, Putten, Reimerswaal, Groningen en Veenendaal. De motie is door de ALV bij acclamatie aangenomen.

Bron: VNG.

buitenland

Eindelijk een mooie, activerende site voor werkgevers. Stuur een e-card of bekijk de 'Field Guide'! Thinkbeyondthelabel