CrossOvernieuws

Wwnv gaat gehoopte uitstroom naar werk onvoldoende waarmaken

Divosa, de vereniging van managers van sociale diensten, waarschuwt het kabinet zich niet rijk te rekenen over de bezuinigingen die de Wet werken naar vermogen gaat opleveren. Daarvoor bevat het wetsvoorstel nog steeds te veel gedoe en vooral te weinig middelen. Volgens Divosa-voorzitter René Paas loopt het kabinet het risico 'de huid te verkopen voordat de beer geschoten is'.

Gisteravond rondde de Tweede Kamer het debat over het wetsvoorstel af. De stemmingen volgen nog, maar nu al is duidelijk dat de toegangstoets wordt geschrapt, de wet intensief wordt geëvalueerd en verder ongeschonden door de Kamer komt. Er komt ook geen extra geld. Dat betekent dat sociale diensten grote moeite zullen hebben om de door werkgevers geëiste begeleiding te bieden. En dat maakt de kans klein dat grote groepen mensen via deze wet aan werk worden geholpen.

Onverantwoorde risico’s
Gemeenten waarschuwen het kabinet dat ‘te gretige’ afroming van de opbrengsten van de bezuinigingen ertoe zal leiden dat de financiële risico’s voor gemeenten te groot worden. Paas doet daarom een beroep op de politiek om het succes van de wet mogelijk te maken.

Zonder geld voor begeleiding ‘zal het machientje niet gaan draaien'. Het kabinet kan zich dat, volgens Paas, niet veroorloven in een tijd dat steeds meer mensen aankloppen bij sociale diensten: “Het kabinet rekent al op de opbrengsten. Maar te weinig uitstroom naar werk, leidt tot hogere uitkeringslasten en dus tot een nieuw gat in de rijksbegroting. Zo bezien verkoopt het kabinet de huid, voordat de beer geschoten is.”

Gezond verstand
Sociale diensten zullen hun schouders onder de nieuwe wet gaan zetten, zo verwacht Paas. Maar ''goed gereedschap is volgens Divosa wel een voorwaarde. “Als blijkt dat we, ondanks onze inspanningen, echt te weinig middelen krijgen, reken ik op gezond verstand bij het kabinet. Want als deze wet mislukt, wordt iedereen de dupe: gemeenten, rijk en vooral mensen die moeilijk aan werk kunnen komen”, aldus Paas.

Bron: Divosa

buitenland

Eindelijk een mooie, activerende site voor werkgevers. Stuur een e-card of bekijk de 'Field Guide'! Thinkbeyondthelabel