columns

Hans Spigt (PvdA, 50) is bestuurslid van CrossOver en schrijft vanuit die functie iedere twee weken een eigenwijze column in Binnenlands Bestuur. Bekijk op deze pagina alle columns.

Bio
Hans Spigt woont in Dordrecht, waar hij ruim 16 jaar werkte in het gemeentelijk bestuur; van 2002 tot 2010 als wethouder van Sociale Zaken en integratiebeleid. Daarnaast bekleedt hij diverse maatschappelijk functies. Zoals het voorzitterschap van de VNG-commissie Werk&Inkomen. Ook was hij plaatsvervangend voorzitter voor de Raad voor Werk en Inkomen.

Momenteel is Hans Spigt onder meer voorzitter van de Raad van Toezicht bij de MO-Zaak. Een dienstverlenende organisatie waar gemeenten, woningcorporaties en zorgaanbieders terecht kunnen voor advies, scholing en ondersteuning op het gebied van de WMO. Daarnaast werkt hij als zelfstandig adviseur vanuit Cadanz consultancy BV.

Verschenen Columns
Estafettestokje
11.07.2012
Daar stonden ze, onze mannen van de 4 x 100 meter. Ons gouden team op het EK atletiek. Je zou het bijna vergeten, maar ook dit is ORANJE! “Er is hoop” zei de coach en hij bedoelde dat NOCNSF de prestatie van de mannen zou waarderen en er alsnog plaatsing voor de Olympische spelen was verdiend.

Reizen naar vermogen
22.06.2012
De reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer wordt belast! Dit is een directe greep in de portemonnee van de ‘Hard (naar vermogen) Werkende Nederlander’. Dus de inkt van het Kunduz/Lente-akkoord is nog niet droog, of iedere politieke partij geeft er zijn eigen uitleg aan, omwille van de rust in de achterban.

(Voedsel)bankencrisis
05.06.2012
Wat in 2009 begon als een bankencrisis – financiële crisis, krijgt nu trekjes van een voedselcrisis. Niet dat er in Europa ineens voedseltekorten zijn als gevolg van hevige regenval of langdurige droogte. Nee, de oorzaak is een keiharde staatsschuld in eigen huis.

Egopopulisten
12.04.2012
Nederland is een groepenland. Het zit ons in het bloed. Nergens ter wereld is een samenleving zo verdeeld en opgedeeld in belangengroepen als bij ons. Waarom is dan toch het egopopulisme zo sterk voelbaar?

Eenzame opsluiting
20.03.2012
Daar stonden ze dan: Maxime, Mark en Geert, samen met hun helpers! Vlak voor de opsluiting in het Catshuis met als missie: het land redden. Er schoten me spontaan wat filmtitels te binnen: Mission Impossible? Brothers in Arms?

De nieuwe ijstijd
13.02.2012
Als ik aan deze column begin, is het 1 februari 2012. De dag die goede kans maakt de geschiedenis in te gaan als ‘Social D-Day’. De dag dat de Wet Werken naar Vermogen(WWnV) op tafel ligt bij de Tweede Kamer.

Hyperventilatie
01.02.2012
Het nieuwe jaar is amper een maand oud en voor de twitteraars onder ons is er al weer veel opwinding gepasseerd. Zo hebben Youp en Freek rond de jaarwisseling de eerste onderbuikgevoelens lekker los gemaakt en dan doet onze koningin onverwacht ook nog een duit in het zakje.

Wat is geluk?
28.12.2011
Ik weet niet hoe het u vergaat, maar in december ontstaat er altijd een wat nerveuze stemming in ons land. Het begint met Sinterklaas. Dan die rusteloze periode van 20 dagen tot de kerst, waarin een heel jaar moet worden afgerond. Het familiegebeuren met de Kerst en het gebruikelijke gedoe over eten. En daarna doen we even helemaal niks tot 2012.

Nederland op z'n kleinst
13.12.2011
Madurodam is dicht. De poort van de kleinste stad van Nederland blijft gesloten tot voorjaar 2012. De komende tijd wordt benut voor een grootscheepse renovatie. Dat is een goed idee, om niet te zeggen noodzakelijk. Dat zag ik eind oktober met eigen ogen, toen ik na lange tijd weer eens ronddwaalde in ons Nederland-op-z’n-kleinst.

Over dubbeltjes en kwartjes
16.11.2011
Steeds vaker bekruipt mij het gevoel dat in Europa opnieuw een veenbrand woedt. Zo’n brand die je niet ziet maar wel ruikt. Een sluipend smeulen, met onverwachte uitbranders en steekvlammen, alles verwoestend wat in eeuwen is opgebouwd. Fort Europa wankelt (alweer).

Kaalslag, met behoud van kosten
19.10.2011
Dat er flink bezuinigd moet worden in deze barre tijden, zal geen zinnig mens tegenspreken. Rijk, provincies en gemeenten tellen hun knopen, en hakken ze door waar ze dat nodig achten om hun begrotingen op orde te krijgen. En waar gehakt wordt, vallen spaanders, zoals een goed Oud Hollandsch spreekwoord de spijker op de kop slaat.

Er was eens...
21.09.2011
Prinsjesdag… Het moeten voor onze Hare Majesteit de Koningin barre tijden zijn. Vroeger was de troonrede een belangrijk moment in het politiek-bestuurlijke jaar. Bij monde van de Koningin ontvouwde de regering haar visie op de toestand in de wereld, en op de ontwikkelingen in Nederland in het bijzonder.

Spaanse pepers
17.08.2011
Het zijn spannende tijden. Niets is zeker: je baan niet, je hypotheek niet, je pensioen niet. Zelfs complete landen lijken failliet te gaan, en kunnen een bankroet alleen maar voorkomen door zichzelf te verkopen. Het is alom CRISIS, in hoofdletters, om niet te zeggen Kapitalen.

Sluit het dorp, open de ogen
27.07.2011
November 1962. Een historisch moment. Nederland beleeft de eerste nationale tv-inzamelingsactie voor een goed doel: ‘Open het Dorp’. Het is de doorbraak van tv icoon Mies Bouwman. Zij presenteert een 23 uur durend live programma voor de bouw van ‘Het Dorp’, een speciale woonwijk waar mensen met een al dan niet meervoudige handicap zelfstandig kunnen wonen en werken.

Sport is een motie (waard)

13.07.11
Wimbledon alweer voorbij, de Tour de France van start. Met alle media-aandacht van dien. Dat wil zeggen, selectieve media-aandacht, want er schuurt wel iets. Dat gevoel bekroop me bij het zien van de voorpagina van Trouw van 21 juni, waarop de foto’s van ‘alle’ tennissers van Wimbledon 2011.Intussen was duidelijk dat de NOS weinig live verslagen zou uitzenden. En ook de commerciëlen deden niet veel.

All inclusive
29.06.11
Eind juni, begin juli. Het hoofd neigt naar vakantie. Sterker nog, er is al geboekt, via - gemak dient de mens - internet. Tijdens de online oriëntatie viel me op dat veel aanbieders, zelfs in nota bene Italië, benadrukken dat hun blokhutten, heuvelhuisjes, zonboerderijtjes  of strandappartementen ook geschikt zijn voor de gehandicapte medemens. Dat is zowel aardig als slim: ook mensen met een beperking vormen een interessante doelgroep voor de vakantiesector. En bij de bouw, renovatie en de inrichting van veel vakantie-accommodaties is daar dan ook rekening meegehouden. Mooi voorbeeld van inclusief denken, inderdaad, ook inclusief die commerciële insteek.

Afschaffen of afschuiven

15.06.11
Onlangs vertelde Maria van der Hoeven bij Knevel & Vd Brink over haar ervaringen met het PGB. Zij besteedt het PGB aan professionele maatzorg voor haar man die Altzheimer heeft. Die zorg, praktisch van aard, is onmisbaar om de kwaliteit van leven voor haar echtgenoot in hun eigen huis zo lang mogelijk te behouden. Net zo onmisbaar is haar onvoorwaardelijke persoonlijke inzet, die zij mede dankzij het PGB kan combineren met haar baan.

Ze zijn toch niet 'gek'?!

01.06.11
Van verbazing en verontwaardiging val ik van mijn stoel:  ‘Dat kunnen ze toch niet menen?!'

Anders kijken

17.05.11 1 reactie
Vanuit een rolstoel kijkt iemand je aan. Een jonge vrouw. Zij zwijgt, de tekstballon boven haar hoofd spreekt des te meer. ‘Mijn grootste beperking zit misschien wel tussen uw oren.’

Nee zeggen is zo makkelijk

04.05.11 1 reactie
In Nederland willen we altijd alles wettelijk geregeld hebben. Bij ieder vraagstuk hoort meteen een wet, waarin de rechten en plichten van alle betrokken partijen geregeld zijn. Maar een wettelijke regeling is vaak het sluitstuk van een jarenlange discussie. Er is veel over gedebatteerd, maar wanneer het eindelijk wet is, is de tekst soms alweer door de werkelijkheid ingehaald.

kennisbank

Ziet u door de bomen het bos niet meer? Onder de knop kennisbank vindt u een selectie van onderzoek, publicaties en methodieken in Nederland die relevant is voor gemeenten >

wajonglandschap

Hoe ziet het wajonglandschap van een gemeente eruit? Welke partijen zijn er allemaal rond jongeren met een beperking, hoe werken ze samen en waar zijn leemtes? Bekijk het in de pilot Wajonglandschap Helmond.